sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Slabeste sanatos

Un regim de slabire sanatos este cel care reduce consumul de calorii, furnizand principiile nutritive necesare organismului. Dietele stricte si eforturile fizice exagerate nu sunt o optiune indicata. Corpul nostru are nevoie de schimbari lente in alimentatie si in activitatea fizica. De exemplu, o persoana sedentara nu trebuie sa inceapa direct cu o ora de sport sau exercitii solicitante, pentru ca va obtine un rezultat opus celui dorit. Nu numai ca oboseala care se instaleaza va duce la descurajare si abandonarea oricarei alte tentative de acest gen, dar persoana se va expune riscului unor accidentari.

In plus, dietele stricte duc la formarea unui cerc vicios: pierdem cateva kilograme, pe care le punem imediat inapoi, uneori in numar mai mare (faimosul efect yoyo), apoi adoptam un nou regim de slabire pentru a scapa de kilogramele adaugate din cauza primei diete.

Un program de slabire eficient trebuie sa includa:
o alimentatie sanatoasa
o nutritie echilibrata
activitate fizica frecventa


Slabirea si necesarul caloric

Organismul utilizeaza alimentele pentru a obtine energie. Surplusul de energie este stocat sub forma de grasime corporala. Astfel, daca o persoana consuma mai mult decat are nevoie organismul pentru activitatile zilnice si pentru intretinerea celulelor, se va ingrasa.

Pentru a slabi, trebuie ca organismul sa utilizeze aceste depozite de grasime. Cea mai eficienta cale de a obtine acest lucru este:
reducerea numarului de calorii consumate
cresterea nivelului de activitate fizica

Astfel se explica faptul ca nutritionistii pun accent in egala masura pe dieta si pe activitatea fizica.

Reducerea consumului de calorii si modificarea obiceiurilor alimentare nu echivaleaza cu renuntarea la toate dulciurile preferate. Dimpotriva, acestea pot fi consumate, dar in cantitati moderate, de exemplu, doar la ocazii speciale.

O reducere cu 300 – 500 a numarului de calorii consumate zilnic, are ca efect slabirea cu 1 kg pe saptamana. Acesta este un obiectiv realist, care, desi poate parea putin, echivaleaza cu o slabire de 18 – 20 kg pe an!




Pasi mici, dar siguri


Schimbarile mici pot avea efecte neasteptat de mari. Astfel, consumand un biscuit in plus pe zi, te poti ingrasa cu 2,5 kg pe an – renunta la acel biscuit si vei slabi in aceeasi masura.
Este mai usor sa inlocuiesti laptele integral cu cel (semi)-degresat sau sa gasesti timp in fiecare dimineata pentru micul dejun decat sa te adaptezi la regulile foarte stricte ale unei diete.
Trebuie sa te gandesti la slabire ca la o modificare permanenta a obiceiurilor tale alimentare. In timp ce obiectivele de slabire sunt fixate intr-un interval de cateva saptamani, scopul final este acela de a mentine greutatea dobandita pe termen de cateva luni si chiar ani.
Nu exista scurtaturi pentru o slabire sanatoasa si usor de mentinut. Dietele hipocalorice (sub 1500 calorii pe zi) slabesc organismul, sunt greu de urmat si nu reprezinta o solutie de lunga durata.


Reducerea consumului de calorii

Pentru a slabi, trebuie sa consumam mai putine calorii decat utilizeaza organismul. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa mancam mai putin. Putem continua sa ne bucuram de alimentele preferate si in acelasi timp sa adoptam si sa mentinem un stil de viata sanatos, cu ajutorul unor metode simple:

Pregatirea unor variante ale felurilor de mancare preferate, dar cu mai putine calorii - inlocuind ingredientele bogate in calorii cu fructe si legume. Apa si fibrele din fructe si legume dau volum, astfel incat poti manca aceeasi cantitate de alimente, dar consumand mai putine calorii. Fructele si legumele au un continut scazut de grasimi si calorii si sunt satioase.
Alegele lactatele si sortimentele de carne fara grasime. Acestea nu numai ca te ajuta sa slabesti, dar previn si cresterea tensiunii arteriale.
Fa zilnic miscare. Implica-te in orice tip de activitate fizica – dans, gradinarit, mers pe jos, tenis sau golf. Toate acestea te ajuta sa ai o stare fizica si psihica buna, scapand in acelasi timp de kilogramele in plus.

Reluarea activitatii fizice

Alege o activitate placuta si usor de efectuat, in termeni de locatie si cost, pe care sa o integrezi in rutina zilnica. Chiar si activitatea fizica usoara – mers pe jos timp de 20 minute – poate fi benefica, daca este efectuata in majoritatea zilelor saptamanilor.

Sunt o multime de metode a creste nivelul de activitate fizica: sporturile de echipa, sedinte de aerobic, jogging, mers pe jos, inot si ciclism. Toate acestea va ajuta sa arderi caloriile si grasimea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu