joi, 13 noiembrie 2008

Moda in recesiune - In or out ?


Daca peste Ocean se poarta recesiunea, in Europa, lucrurile inca nu au luat o turnura atat de neplacuta.




Pene, dantela, blana, piele pretioasa pentru genti si pantofi, unghii scurte in nuante inchise sau metalice, machiajul smoky eyes si tunsori usor de intretinut, feminine, purtabile au fost propunerile de pe cat-walk pentru toamna-iarna. Fie ca este vorba despre aparitii boho premium, denumite de stilisti "foho" adica tinute luxoase cu influente folclorice pe care Gucci le-a dus la apogeu in prezentarea pentru toamna-iarna 2008, fie cele cu influente military de la Temperley, Ralph Lauren, Alexander McQueen, Derek Lam & Collette Dinnigan sau de out-fiturile cu pene, designerii ne-au propus luxul. Tot ce a defilat pe podium sfideaza criza financiara mondiala.
Cu cateva mici exceptii: parul coafat lejer, colorat in nuante naturale, putin pretentioase, unghiile scurte si tartanul. Intr-un moment in care criza finaciara inceputa in America trimite unde de soc in toata lumea, este posibil ca trendurile in materie de moda, machiaj, stil de viata sa nu mai fie cele impuse de designeri. Tendintele care vor penetra moda strazii vor fi cele care trec de testul crizei financiare.

Americancele deja prefera sa isi ingrijeasca si sa isi vopseasca parul acasa, economisind astfel banii pe care i-ar fi dat pentru colorarea la salon. Mai mult, spiritul practic al femeilor ii nelinisteste pe producatorii de cosmetice si ii face sa fie prudenti. Nu mai au incredere in loialitatea noastra si se asteapta la acte de mare tradare in contextul crizei financiare. Numarul unu mondial in cosmetice, L'Oreal, a decis sa inchida doua uzine din Europa pentru a-si reduce cheltuielile. Decizia inseamna scaderea productiei totale de cosmetice L'Oreal. Asadar, compania se asteapta la vanzari mai mici in conditiile de criza finaciara.
Este justificata teama producatorilor? Probabil ca fortate de recesiune tot mai multe femei vor ajunge sa considere branduri de cosmetice acum accesibile, produse exclusiviste, de lux. In privinta hainelor, am putea asista la o reciclare a trendurilor si tendintelor din anii precendenti, astfel incat tendintele lansate acum pe cat-walk sa traiasca simultan cu cele din sezoanele trecute. Sau din contra, elemente aflate deja in garderoba femeilor sa fie reinterpretate conform cu noile trenduri. Ar putea fi deci la moda "the look for less" care presupune imitarea unei tinute de podium cu haine disponibile la preturi mici sau medii.

Este clar ca sunt "very in" esarfele, curelele barbatesti purtate de femei, botinele, fesurile, topurile arhitecturale, blana, fustele lungi purtate cu botine si cizme care compun un look tip anii '70, culorile alb, negru, gri, maron, mov si rosu, materialele ca pielea, dantela, blana. La fel de clar este ca lanturile si colierele subtiri au iesit din trend, iar acum, la gat se poarta opulenta. La fel de "out" sunt croielile cocoon, gentile plic extralarge, iar in materie de manichiura, unghiile pictate in culori electrice au lasat loc celor in culori inchise si metalice.

La noi, mai mult ca niciodata este in trend vintage-ul si targurile vintage, accesoriile hand-made, trench-urile, palariile si manusile, scurtmetrajele romanesti, cartile din colectia Chiclit de la Polirom si cele de pe "Raftul Denisei" de la Humanitas, cosmeticele eco, blogurile cu tematica de nisa, librariile unde poti sa bei si un ceai, BlackBerry-ul, televiziunile si presa on-line, muzica lui Duffy, divorturile prietenesti ( vezi Madonna si Guy Ritchie si Mihaela Radulescu si Elan Schwartzenberg) teatrul in cluburi si laptele UHT.

Sunt "out" modelele de cizme pana la genunchi in stil cowboy, plicurile extralarge pentru seara, unghiile fantezie sau in culori neon, colantii (ii vei inlocui cu dresuri groase si colorate) , hainele si accesoriile in pasteluri "timide" (toamna asta alege culori tari si nu vei da gres) , pantaloni skinny colorati (in trend sunt nuantele de gri inchis, indigo si negru), imprimeurile florale si rochiile albe vaporoase (lasa-le pentru vara viitoare), fusta balon (in schimb a revenit in trend fusta clos), incaltarile cu talpa platforma (din pacate, oricat ar fi de confortabile, nu arata elegant), topuri si rochii baby doll (era si vremea sa plece din moda), imprimeuri psihedelice sau pop art (vei avea de unde alege dintre atatea dungi, buline si carouri), rochiile maxi hippie (le vei imbraca sigur vara viitoare) curelele extrem de late.

Daca peste Ocean se poarta recesiunea, iar "fashionistas" devin "recessionistas", in Europa, lucrurile inca nu au luat o turnura atat de neplacuta. Oricare ar fi efectele crizei finaciare, moda va gasi solutii. Rochia baby-doll a fost manifest al Revolutiei Franceze, trenc-coat-ul a iesit direct din transeele Primului Razboi Mondial, criza de dupa razboi ne-a scurtat fustele si probabil, criza finacaira mondiala va amprenta intr-un fel sau altul moda. Acum insa, este devreme sa anticipam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu