duminică, 9 noiembrie 2008

Slabeste cu fructe si legume

Cel mai bun moment ca sa începi o cura de slabire este vara. Nu de alta, dar ai la dispozitie tot felul de fructe si legume proaspete, care au un numar scazut de calorii

Este foarte important sa pastrezi buna masura si sa nu exagerezi cu o dieta drastica. De multe ori, o cura de slabire foarte stricta poate duce la îmbatranirea prematura a pielii. Si asta cu atat mai mult cu cat vara pielea este deja agresata de razele solare. Ca sa nu ne trezim ca ne atarna pielea sau ca ridurile s-au inmultit brusc, este foarte important sa incluzi în dieta fructe si legume care contin betacaroten, precum morcovi, piersici, caise - au efect fotoprotector. Specialistii spun, ca atunci cand mergi la piata, sa alegi fructele si legumele cele mai coapte si mai colorate, pentru ca acestea sunt mai bogate în antioxidanti.

De ce sunt fructele atat de bune?
Cel mai bine este sa consumi fructele si legumele în stare naturala, pentru ca organismul tau sa beneficieze de vitaminele pe care acestea le contin. Printre legumele care-si pastreaza proprietatile si atunci cand sunt preparate termic se numara vinetele si rosiile. Ambele contin niste antioxidanti puternici care ajuta la prevenirea cancerului. Daca-ti mai spunem si ca vinetele au un continut ridicat de apa, peste 90%, ca o suta de grame de vinete coapte au aproximativ 27 de calorii, iar rosiile doar 19, asa-i ca te-am convins sa te rasfeti cu o salata de vinete cu rosii? Castravetii, ardeii, varza, morcovii sunt excelente pentru ca sunt bogate în fibre care asigura un tranzit intestinal bun, ajuta la detoxifierea organismului si implicit, te fac pe tine sa scapi de kilogramele nedorite. Macar acum, pe perioada verii, renunta la ciocolata si prajituri. Ai o alternativa mult mai sanatoasa la îndemana – fructe proaspete, precum caise, nectarine, piersici, pepene. Daca vrei sa slabesti, nutritionistii îti recomanda sa ai macar o zi pe saptamana, în care sa mananci numai fructe. De exemplu, cinci-sase mere (la fel de bine poti manca piersici sau caise) pe zi sunt excelente, pentru ca nu contin colesterol, au putine calorii si o multime de vitamine. Profita de anotimp si începe o cura cu pepene. Are putine calorii, este un bun diuretic si contine vitamina B si betacaroten, dar si zaharuri naturale. Nu evita nici
partea mai verde, de langa coaja, pentru ca este bogata in vitamina C. Încearca sa il mananci de cinci-sase ori pe zi! Daca ti-e pofta de ceva dulce, zaharul din fructe elibereaza energia treptat si în acest fel scade riscul de a avea o cadere brusca a glicemiei. În zilele caniculare, fructele sunt o solutie excelenta pentru hidratare, pentru ca ele contin zahar sanatos si o cantitate mare de apa, peste 90% ! Unde mai pui ca, daca mananci fructe, îti potolesti senzatia de sete mai multa vreme, decat daca ai bea lichide. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este ca fructele sa fie consumate între mese. Pentru ca, în general, mancarurile gatite se digera mai greu decat fructele, iar acestea încep sa fermenteze primele si apar tulburari digestive. Fii echilibrata!Esti la dieta, dar asta nu înseamna ca trebuie sa uiti cu totul de proteine. Nutritionistii spun ca e bine sa urmezi o dieta mediteraneana, in care, pe langa fructe si legume, ai voie sa consumi peste si fructe de mare. Un meniu bazat exclusiv pe fructe si legume este dezechilibrat din punct de vedere nutritional. Nu renunta total nici la lactate sau la carnea de pui! Mai este nevoie sa-ti amintesc ca este obligatoriu sa bei cel putin doi litri de apa zilnic?

Oaza de sanatate
Au putine calorii, dar sunt pline de vitamine, minerale si contin o cantitate insemnata de apa si celuloza. Daca incluzi fructele in meniul tau zilnic, ai sanatatea asigurata.

Caloriile dintr-o suta de grame de:

Mere................. 47
Avocado............190
Banane...............95
Struguri..............60
Kiwi....................49
Pepene galben.....26
Pepene rosu........25
Portocale.............37
Pere...................40
Capsune.............26
Caise..................44
Piersici................50
Grapefruit............43
Lamai..................32
Prune..................52
Ardei gras rosu....39
Ardei gras verde.....17
Castraveti...........19
Conopida............30
Dovlecei.............18
Rosii...................20
Fasole verde........33
Salata verde........22
Spanac................25
Varza alba...........33
Ceapa verde........20

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu