Cu totii ne dorim dinti sanatosi, albi si straluctitori dar cand vine vorba de ingrijirea lor nu reprezinta o prioritate pentru multi dintre noi.
Alimentele pe care le consumam joaca un rol important in mentinerea dintilor si a gingiilor sanatoase.
Cu totii stim ca zaharul este daunator pentru dintii nostri ajutand la aparitia cariilor. Insa nu este singurul aliment de catre trebuie sa ne ferim.
Acidul Acesta poate sa dizolve smaltul dintilor daca este consumat in cantitati excesive. Iar noi il consumam zilnic in cantitati mari prin bauturi racoritoare carbogazoase, sucuri de fructe, bauturi energizante.
Smaltul este primul strat subtire al dintilor care are rolul de a mentine structura dintilor si joaca rolul de bariera impiedicand carierea dintilor. Daca smaltul se deterioreaza, atunci dintii devin crapati, decolorati si mult mai sensibili la rece si cald. Primul pas in prevenirea eroziunii smaltului este sa diminuam consumarea bauturilor carbogazoase.
Stomatologii spun ca bauturile normale racoritoare contin mai mult acid decat cele dietetice, insa ambele sunt mult mai acidice decat apa. Spre surprinderea noastra, ceaiurile reci de lamaie si bauturile energizante sunt mult mai acidice decat bauturile racoritoare carbogazoase. Chiar si sucurile de fructe trebuie consumate cu moderatie. Cu toate ca sunt foarte sanatoase si contin o buna sursa de vitamine, au o mare concentratie de zahar si o ridicata concentratie naturala de acid.
Cand vine vorba de cafea si ceai, acestea iti vor pata dintii si iti vor usca gura. Ceea ce este de doua ori daunator, pentru ca astfel cafeina va diminua cantitatea de saliva prosusa si astfel dintii nu se vor putea curata natural. Pentru a reduce riscul deteriorarii smaltului, stomatologii recomanda sa consumam toate aceste bauturi in perioade limitate de timp. Putem consuma zilnic un pahar cu o astfel de bautura, dar in restul zilei ar fi bine sa bem apa. De asemenea, se poate limita eroziunea dintilor prin folosirea unui pai, dintii nu mai intra astfel in contact direct cu acizii. Daca vrei sa reduci riscurile de vatamare a dintilor si te gandesti sa te speli pe dinti imediat dupa ce consumi o astfel de bautura, sa stii ca nu te-ai gandit bine. Din contra, trebuie sa astepti ceva timp pana sa te speli pe dinti pentru ca smaltul ramane mai moale timp de circa o ora dupa expunerea la acesti acizi, iar periatul nu ar face altceva decat sa il erodeze si mai tare. In schimb, clateste-ti gura cu apa. Zahar Insa distrugerea smaltului dintilor nu este singura problema care poate interveni din cauza unei nutritii gresite. Cavitatea dentara poate intampina si ea probleme. Aceasta parte a dintilor se deterioreaza atunci cand bacteriile naturale din gura descompun ramasitele de mancare ramase intre dinti. Cand alimentele sunt bogate in zahar sau amidon acestea distrug dintii. Acest proces produce acizi care dizolva mineralele dintilor nostri, slabaindu-i si ducand la carierea lor. Vestea buna este ca saliva ajuta la neutralizarea acestor acizi si contine minerale care ajuta la intarirea lor. Cu toate ca de mici copii stim ca dulciurile ne fac rau dintilor, mai exista si alte alimente care sunt daunatoare in egala masura despre care parintii nostri nu ne-au prevenit.
Pe langa zahar, acelasi efect nociv il au si carbohidratii, care se gasesc, spre exemplu, in chips-uri, paine sau crackers. Cu toate ca alimentele care contin carbohidrati ne ofera si un aport de fibre si substante nutritive, daca sunt consumate zilnic, dintii nostri sunt expusi unei cantitati prea mari de carbohidrati care le face mult rau. In mod natural, saliva este cea care ne ajuta sa ne pastram dintii sanatosi pentru ca spala dintii de carbohidrati si neutralizeaza acizii. Insa trebuie sa ajutam si noi cumva. De aceea trebuie sa incercam sa reducem gustarile dintre mese si dupa orice masa sa ne clatim gura cu apa. Asta, bineinteles pe langa periajul regulat si curatarea dintilor cu ata si apa de gura.
Ca sa recapitulam, iata cateva lucruri pe care sa le respectam pentru a avea o dantura sanatoasa:
- sa evitam alimentele si bauturile cu o bogata concentratie de zahar.
- sa manancaa mai multe alimente nutritive cu continut scazut de zahar, cum ar fi laptele, orezul, carnea, fructele, pestele, legumele.
- majoritatea bauturilor din comert au un continut ridicat de zahar asa ca ar trebui reduse pe cat posibil si inlocuite cu apa.
- dulciurile este mai bine sa fie consumate ca desert decat intre mese, pentru ca productia de saliva este crescuta in timpul mesei, saliva care ajuta la neutralizarea acizilor care dauneaza dintilor.
- de asemenea, trebuie urmarita structura alimentelor.
Mancarurile ude actioneaza pentru un timp limitat.
Mancarurile ude actioneaza pentru un timp limitat.
Mancarurile dure sunt cele mai sigure deoarece cresc producerea de saliva si astfel procesul de auto-curatire a dintilor.
Alimentele moi si lipicioase sunt cele care trebuie cel mai mult evitate pentru ca ataca si raman intre dinti producand locul favorabil pentru aparitia bacteriilor si a cariilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu