vineri, 7 noiembrie 2008

Bunele maniere la prima intalnire

V-ati vazut, v-ati placut, ce ramane de facut? In epoca moderna urmeaza in mod firesc o intalnire. Ocazie cu care fiecare il va "testa" pe celalalt pentru a vedea daca merita sa se implice intr-o relatie.

Prima intalnire reprezinta in primul rand o evaluare. Fizica, dar si asupra caracterului si comportamentului persoanelor implicate. Uneori, "aburii" dragostei te impiedica sa vezi defectele celui din fata ta, dar daca esti "pe faza" unele lipsuri in buna crestere iti vor pune semne de intrebare. Astfel, nu te vei mai trezi ulterior pusa in situatii jenante din cauza lui sau meditand metafizic unde ti-a fost capul de nu ai vazut ce fel de om este. Analiza depinde insa de fiecare femeie, iar ce uneia i se pare mitocanie, o alta ar putea considera ceva nostim. Pentru ca o generalizare si o prezentare exhaustiva a tuturor situatiilor ce se pot intalni este greu de realizat, vom prezenta doar cateva dintre ele. Apoi, doar de tine depinde peste care vei fi dispusa, si cat timp, sa treci cu vederea.

V-ati dat intalnire. Toate bune si frumoase. Ai stat o ora sa te machiezi, ai rascolit sifonierul in cautarea cele mai seducatoare tinute vestimentare si ai ajuns chiar cu cateva minute mai devreme de ora stabilita. Timpul trece, iar acum te invarti ca un titirez si iti consulti ceasul din 30 in 30 de secunde pentru ca dansul nu isi face aparitia. Prin minte iti trec zeci de scenarii, de la "m-a lasat balta", pana la cele apocaliptice… Dupa vreo jumatate de ora apare, in sfarsit, eventual inarmat cu un fir de floare pentru tine si o multime de scuze. Fii atenta la modul in care le expune. Cele prea navalnice ori pline de reconstituiri detaliate ale evenimentelor sunt semn ca nasul lui va fi ca cel al lui Pinochio. Daca insa nu face tam-tam si se scuza scurt si sincer, poti sa-i treci cu vederea.

Incercati sa stabiliti cum va veti petrece timpul impreuna. Daca incearca sa te convinga ca mersul pe jos e mai sanatos pentru ca e mai ieftin decat o terasa sau un film, ai de-a face foarte probabil cu un om strans la punga. Chiar daca nu ti-o spune in mod explicit, poti sa sesizezi "cu ochiul liber". Sau poate astepta ca tu, satula de atata plimbare, sa propui un popas si sa platesti tu consumatia. Se poate ca, pentru el, o banca in parc e suficienta pentru a va odihni.

Daca te invita totusi la o terasa sau la gradina unui restaurant, modul in care alege meniul e si el un indiciu. In general, regula ar fi, ca si in cazul unui pranz de afaceri, sa va situati undeva la mijlocul listei de preturi. Pentru ca nu va cunoasteti si nu e cazul sa se planga ca unui prieten apropiat ce falit este si cat costa o friptura in ziua de azi. Se presupune ca daca s-a implicat in asa ceva, adica intalnirea voastra, trebuie sa aiba macar bani sa-si plateasca partea lui de consumatie. Partea cu plata la intalnire poate fi facuta "nemteste", fiecare partea lui, sau de catre el. Chiar daca femeile sunt acum independente financiar, ultimul ramane un gest de politete. Mai multe poti citi in articolele noastre despre acest subiect: "Cine plateste la intalnire" si "Cine achita consumatia?".

Despre bunele maniere la masa exista reguli si scrieri consistente. Insa faptul ca el nu stie sa utilizeze cutitul de peste sau ca musca sanatos dintr-o bucata de pizza, nu-s motive temeinice sa-i faci vant. In acest sens alte fapte sunt mai greu de trecut cu vederea: scobitul cu diverse instrumente prin diverse cavitati, scoaterea unor sunete melodioase ca semn de pretuire pentru munca bucatarului, vorbitul cu voce tare ca sa auda si ceilalti meseni cu ce se ocupa, agatatul barmanitei, uitat sirul sticlelor de bere, etc.

Ziua a trecut frumos si va pregatiti de despartire. Faptul ca te conduce pana la autobuz e un gest amabil, dar daca nu asteapta cu tine in statie pentru ca trebuie sa-si cheme un taxi (doar e tarziu) sa-l duca (doar pe el) acasa e de neacceptat.

Dupa atatea contraexemple, totusi ce am dori noi? De asemenea, fara a fi generalizata sau exhaustiva, iata o posibila lista: sa fie punctual la intalnire, eventual sa ne astepte cu rabdare in cazul in care intarziem; sa ne propuna un program, dar sa fie flexibil la dorintele noastre; sa ne lase pe noi sa ne alegem locul cel mai bun la masa si sa ne asezam primele; sa ne dea mana atunci cand coboram din mijloacele de transport; sa achite consumatia sau sa accepte cu delicatete daca noi dorim sa platim nemteste; sa dea dovada de buna crestere; sa nu intoarca privirea dupa alte femei pe strada sau macar sa o faca extrem de discret etc.

Cum experientele difera, ca si modul de a relationa cu o persoana, asteptam completarile voastre la cele doua liste de mai sus: situatii stanjenitoare si cum doresc femeile sa se poarte barbatii la prima intalnire. Iti tinem pumnii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu