1. Evitati sa incepeti majoritatea frazelor cu "Eu" si "Am...". V-ar pune intr-o lumina nefavorabila. Ar parea ca in mijlocul lucrurilor va situati dv., adica ati fi in centrul pamantului.
2. Nu monopolizati discutia. Chiar daca aveti talent de povestitor, e oare un motiv sa vorbiti neaintrerupt intreaga seara?
3. Nu trageti concluzii dupa fiecare afirmatie a interlocuitorilor dv., si evitati generalitatile.
4. Vorbirea iute, trancaneala repetata, monotona a aceleiasi idei, fie ea chiar geniala, toate duc la rezultate sigure - ignorarea dv. !
5. Aveti dreptate. Nu o data, ci de 1 suta de ori. Cu toate acestea nu intrerupeti vorbitorul.
6. In timp ce-i vorbiti interlocutorului, priviti-l in ochii, privirea in laturi sau aiurea creeaza impresia de om nesincer sau distrat.
7. Nu va aprindeti in toiul discutiei si nu promiteti lucruri pe care nu le puteti indeplini, veti fi socotit ca un om usuratic.
8. Nu contraziceti de dragul originalitatii, nu aprobati lucruri de care sunteti nesigur.
9. Adversarul a avut mai multe argumente, in plus e mult mai documentat. Deci ati fost invins pe "campul de bataie" al vorbei. Nu va parasiti interlocutorul cu aer de om jignit. Intrerupeti discutia politicos sau - ceea ce e mai greu- lasati-va convins.
10. In conversatiile in grup, vorbeste tu mai putin decat ceilalti. A vorbi putin, nu inseamna incultura sau prostie ci, taria personalitatii.
11. Nu pune niciodata intrebari cu privire la aspecte negative ce apartin partenerului de conversatie sau vreu-nei persoane mult mai apropiate acestuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu