vineri, 7 noiembrie 2008

Bunele maniere la birou

Fiecare loc de munca isi are propriile reguli nescrise pe care trebuie sa le inveti cat mai repede si sa nu te abati de la ele. Cu toate acestea, exista si reguli generale de eticheta la birou pe care majoritatea locurilor de munca le respecta. Iata cele mai des intalnite dintre acestea.

Reguli generale
Dupa cum am mai spus, fiecare firma functioneaza dupa propriile reguli. Oricum, exista cateva reguli universale legate de bunele maniere la birou pe care nu este bine sa le scapam din vedere. Cu totii cunoastem aceste reguli, insa, cateodata, poate din graba sau neatentie, ne mai scapa si le ignoram.

Cere permisiunea inainte sa imprumuti ceva. Desi poate tie nu ti se pare mare lucru, colegul ar putea fi foarte enervat daca atunci cand vine la birou isi gaseste castile pe urechile tale.

Spala-ti cana dupa ce ai folosit-o. Chiar daca firma are o femeie de serviciu care face curat in fiecare seara, nu este politicos sa o pui sa-ti spele propria cana de cafea.

Deschide usa pentru colegele tale. Asta tine de buna crestere a fiecarui barbat. Insa si femeilor nu le sta bine sa treaca nepasatoare pe langa un coleg care se chinuie sa-si deschida usa in timp ce cara un maldar de dosare. Este un gest mic insa cu siguranta ca iti vei castiga simpatia persoanei respective.

Nu asculta muzica tare la birou. Poate altii nu se pot concentra ascultand muzica sau pur si simplu au alte gusturi cand vine vorba de muzica.

Relatiile cu colegii
Este imposibil sa fii prieten la catarama cu toti colegii. Insa loc de buna ziua trebuie sa-ti lasi cu fiecare dintre ei.

Putine lucruri sunt la fel de enervante ca soneria unui telefon. Daca nu vrei sa raspunzi la telefon sau ai iesit din birou nu uita sa il pui pe silent. Si, mai ales, atunci cand esti sunat si esti langa telefon, nu-l lasa sa sune pana se termina melodia, pentru ca nu tuturor li se pare la fel de simpatica ca tie.

Nu-ti barfi colegii. Este imposibil sa-i placi pe toti dintre ei, insa nu incerca sa te faci popular intr-un grup barfindu-i pe ceilalti din birou. Vei da dovada doar de proasta crestere.

Nu te lauda sau plange in stanga si-n dreapta cu sarcinile pe care le ai. Colegilor tai nu le vor pasa ca ai prea multe de rezolvat intr-o singura zi, pentru ca si ei au, si nici nu le pasa cat de bine iti realizezi tu sarcinile, pentru ca in loc sa te asculte pe tine prefera sa-si faca propria treaba. Lasa realizarile sa vorbeasca pentru tine si ai grija ca doar oamenii care trebuie sa afle de realizarile tale sa stie ce faci, fara sa te lauzi in tot biroul.

Nu se face sa iti iei masa in camera in care lucrezi alaturi de colegii tai. Poate nu toti suporta mirosul mancarii pe care ti-ai adus-o, poate si altora le e foame si le faci pofta. Dar daca nu exista alt loc unde poti manca, atunci incearca sa iti aduci de acasa ceva cat mai simplu si daca se poate fara miros. Un sendvis este alegerea cea mai buna.

Cand iti faci cafea sau ceai la birou, intreaba-i si pe ceilalti colegi daca vor. Ar fi politicos din partea lor sa refuze si sa si-o pregateasca singuri, nu sa te transforme pe tine intr-un chelner. Dar chiar daca nu o fac, ei vor fi cei nepoliticosi, nu tu. Daca va faceti cafeaua la filtru si tu esti cel care si-a turnat ultima ceasca, este de la sine inteles ca tu trebuie sa o faci data viitoare.

Daca chiar nu te poti abtine sa nute culci cu o colega, macar poarta-te ca un gentleman. Daca te-ai culcat cu ea si a doua zi la birou nici nu o mai saluti, fii pregatit sa induri toate privirile dispretuitoare ale celorlalte colege, glumele colegilor si lucrurile pe care le va spune despre tine. Nici femeile nu fac exceptie de la aceasta regula.

Totul tine de comunicare
Modul in care comunici cu colegii tai este extrem de important pentru cariera ta.

Chiar daca urasti limbajul formal, este un rau necesar. Vei intra in contact cu tot felul de oameni pe care nu i-ai mai vazut niciodata si nu iti poti permite sa le vorbesti la pertu chiar daca sunt mai tineri ca tine sau au o functie mai neimportanta. Daca ii vei trata cu respect, vei fi si tu respectat.

Daca cineva se prezinta, ar fi bine sa le tii minte numele. Mai ales daca ai un job prin care intri in contact cu multe persoane. Chiar daca tu intalnesti zeci de persoane in fiecare zi, fiecare client se crede unic. Daca le arati ca le-ai retinut numele, se vor simti importanti, vor fi mai relaxati, vor avea incredere in tine.

Lasa-ti obiceiurile proaste acasa. Nu injura, nu mesteca guma cand vorbesti cu cineva, ai grija ce postura adopti cand stai la birou. Chair daca atmosfera de la birou este ca intre prieteni, nimanui nu-i place sa aiba un prieten prost crescut.

Cand cineva vorbeste cu tine, asculta-l. Cand seful iti prezinta noile sarcini incearca sa fii cat mai atent, altfel va trebui sa-l intrebi inca o data ce ti-a spus deja si vei parea in ochii lui incompetent si neprofesionist.

Cu timpul, vei putea fi mai familiar cu clientii tai. Insa pentru prima intalnire mentine totul cat mai formal si rezuma-te la discutii in legatura cu munca.

Incheie-ti intalnirile cu o strangere de mana ferma, multumeste-le pentru timpul acordat si fa schimb de carti de vizita.

In afara biroului
Bunele maniere de la locul de munca nu se aplica doar in incinta biroului.

Daca mergi la un pranz de afaceri, asigura-te ca ajungi la timp. Nu uita ca nu este o masa intre prieteni, ci o intalnire de afaceri intr-o locatie informala.

Inchide-ti telefonul in timpul pranzurilor de afaceri. Nu mai trebuie sa mentionam ca este o adevarata jignire pentru cel de la masa sa raspunzi la telefon in timp ce discuti afaceri cu el.

Saluta scurt si politicos, cu o strangere de mana. La inceputul discutiei poti sa vorbesti despre nimicuri ca sa destinzi atmosfera, insa rezuma-te la subiecte impersonale si nu te lungi la vorba.

Daca tu ai facut invitatia, atunci tu esti cel care plateste. Daca discutati in prealabil, puteti sa faceti jumate-jumate nota de plata, insa nu amana discutia pana ce ajunge nota de plata pentru ca va fi un semn de slabiciune profesionala.

Cand te afli la conferinte de afaceri, fii tu cel care abordeaza persoanele. Nu uita ca prima impresie conteaza asa ca tinuta ta, limbajul si gesturile trebuie sa fie impecabile, si pastreaza conversatia formala.

Petrecerea de la birou nu este una intre prieteni. Asa ca nu te imbata, nu dansa pe mese, nu te da in spectacol, nu flirta cu tot barul. Disteaza-te dar poarta-te civilizat. Iti vei face de cap in alta seara cu prietenii.

Cand iesi la masa cu colegii tai, incearca sa vorbesti altceva decat sa-ti barfesti seful sau sa te plangi ca esti nemultumit de job. Nu se stie niciodata cum vor ajunge vorbele tale la urechile sefului tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu