Are o mare importanta in educatia spirituala si emotionala a copiilor si tinerilor, dezvoltand o spontaneitate si naturalete a miscarilor, necesare in viata de zi cu zi. Avand tangenta cu muzica si dansul, contribuie la dezvoltarea gustului artistic si largirea orizontului spiritual.
"Aerobic" inseamna literal "cu oxigen", spre deosebire de "anaerobic", adica fara sau cu putin oxigen. Pentru a intelege ce functii au sistemele aerobe si anaerobe in corpul uman, trebuie mai intii sa explicam ce rol joaca ele in timpul exercitiilor.
In corp exista trei sisteme energetice care alimenteaza muschii cu energie suficienta pentru realizarea activitatilor fizice. Exista doua sisteme anaerobe si unul aerobic. Cele anaerobe sunt folosite in exercitii intense.
Unul este folosit de corp pentru "explozii" fizice rapide, iuti sustinute nu mai mult de 15-20 de secunde: sprinturile, sariturile, aruncarile, ridicatul obiectelor grele. El are capacitatea de a furniza energie imediat, intrucat se bazeaza in intregime pe sursele chimice de alimentare.
Al doilea sistem anaerob se bazeaza pe glucoza, forma utilizabila a carbohidratilor in corp. El furnizeaza energie pentru tipuri de exercitii in urma carora obosim dupa 45-90 de secunde de activitate.
Al treilea sistem energetic este cel aerob. Cuvintul "aerobic" inseamna faptul ca corpul foloseste oxigen pentru a furniza energia necesara pentru activitati fizice constante, moderate sau scazute ca intensitate, precum: mersul pe bicicleta, jogging-ul, ski-ul, dansul aerobic sau o plimbare intr-un ritm mai alert.
Sistemul aerobic al corpului functioneaza asemenea unei pompe de apa. Pentru a vedea apa la suprafata, trebuie sa incepeti sa pompati de citeva ori, aplicind o forta moderata, pana ce ajungeti la rezultatul dorit. Exercitiile de aerobic joaca acelasi rol in corp: ele pompeaza grasimea din profunzimile corpului aducand-o la suprafata.
Exercitiile aerobice cresc nivelul unei proteine din sange care are puterea de a scadea pofta de mancare. Acest tip de miscare practicata timp de 3 luni duce la scaderea nivelului de grasimi din corp si la micsorarea numarului de calorii consumate, iar cercetatorii cred ca toate acestea se datoreaza unui factor care tine de sistemul nervos central.
AEROBICUL ARE NUMAI BENEFICII
Cresteri ale:
- sanatatii cordului
- aportului de sange la inima si muschi
- rezistenta musculara
- eficientei folosirii oxigenului
- dispozitiei, respectului de sine.
Scaderi ale :
- riscului de diabet
- riscului de aparitie a cancerelor
- riscului de boala cardiovasculara
- oboselii
- tensiunii sanguine
- nivelelor de colesterol
- glicemiei
- tesutului adipos
- depresiilor si anxietatii.
Pe masura ce conditia fizica se imbunatateste in urma exercitiilor aerobice se observa modificari ale respiratiei si circulatiei (nu mai apar senzatiile de lipsa de aer sau senzatia ca inima va exploda). Multe dintre exercitiile aerobice vor determina de asemenea si cresterea fortei musculare si a flexibilitatii.
Ai auzit de AEROBIC STRIPTEASE? Iata cateva exercitii...mai speciale pe care le poti face in propria casa.. incearca-le in fata iubitului si cu siguranta va dori sa ia parte la antrenamentele tale viitoare.
Distractie placuta!!
Lectia 1
Lectia 2
Lectia 3